vvvs frontpage

Thuiswonende ouderen lopen meer risico

Door de aanstaande veranderingen en bezuinigingen in de zorg, lopen thuiswonende ouderen meer risico's op ongelukken. Huisartsen en mantelzorgers kunnen het toenemend aantal kwetsbare ouderen niet voldoende helpen en wijkteams zijn niet goed genoeg voorbereid. Dat is de mening van 440 specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters, zij hebben een enquête over dit onderwerp ingevuld van het tv-programma Zembla. De uitzending van donderdagavond gaat over ouderenzorg.

De komende jaren moet er bezuinigd worden in de zorg. Ook worden veel zorgtaken door de gemeente overgenomen. Door deze veranderingen moeten ouderen waarschijnlijk langer thuis blijven wonen. Dit kan volgens de ondervraagden voor problemen zorgen. 86 procent verwacht meer problemen zoals uitdroging en valincidenten. De kwaliteit van de zorg neemt af zegt 85 procent en bijna alle ondervraagden denkt dat de huisartsen en mantelzorgers het toenemend aantal kwetsbare ouderen onvoldoende kan helpen.

SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat staatssecretaris Martin van Rijn de uitkomsten van de enquête serieus moet nemen en moet terugkomen op het „heilloze plan” om verzorgingshuizen te sluiten. „Als het niet veilig is om thuis te blijven wonen, moet iemand naar het verzorgingshuis kunnen”, zegt Leijten. „Het is nog niet te laat. Van Rijn moet zijn hart laten spreken in plaats van kiezen voor harde bezuinigingen.”