vvvs frontpage

Wat werkt in valpreventie?

Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat het valrisico bij ouderen verminderd kan worden. Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat er interventies zijn die effectief het valrisico verlagen. Maar het uitvoeren van succesvolle valpreventie is complex. Er zijn veel factoren van invloed op de effectiviteit. VeiligheidNL heeft in kaart gebracht wat werkt binnen valpreventie en heeft de werkzame elementen omschreven.

Werkzame elementen zijn die onderdelen van een interventie die er voor zorgen dat de interventie het gewenste effect heeft. Professionals kunnen deze elementen gebruiken als bouwstenen bij het opzetten en uitvoeren van een valpreventieproject,dat aansluit bij de eigen context.

In deze PDF (zie onder) zijn werkzame elementen voor valpreventie op hoofdlijnen beschreven. Waar dat relevant en mogelijk is, verwijzen we naar beschikbare methoden of interventies. We baseren onze bevindingen op zowel wetenschaps- als praktijkkennis. Wetenschappelijke inzichten hebben we verkregen op basis van literatuurstudie. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van valpreventie-interventies. Deze leveren krachtig bewijs voor de effectiviteit van een aantal van deze interventies. Over de opzet en uitvoering van valpreventie zijn wetenschappelijke studies minder uitgesproken, maar er zijn wel aanwijzingen dat een aantal elementen in de aanpak goed werkt. Deze aanwijzingen hebben we gestaafd in focusgroepgesprekken met professionals (zie bijlage), en aangevuld met kennis en ervaringen uit de praktijk. De kennis over werkzame elementen is dynamisch. Door toename van wetenschappelijke kennis en praktijkervaring zal het inzicht in wat werkt in valpreventie zich blijven ontwikkelen.

Download hier de 'whitepaper' Wat werkt in valpreventie.